PACIKISOKOS

Lótenyésztők lapja

lovi_mod3.jpg

Magyarországi lovak

IMPORT LOVAK ÜGYINTÉZÉSE

Európai Uniós tagságunk jelentősen egyszerűsítette az Unió területén belül tenyésztett lovak Magyarországra történő behozatalát. Attól függően azonban, hogy az adott ló tenyésztési vagy nem tenyésztési céllal érkezik hazánkba, különféle kötelezettségek terhelik tulajdonosát, vagy annak meghatalmazottját.

Hazánkban az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény, valamint a 129/2004. FVM. rendelet „A tenyészállat, illetve szaporítóanyag behozatalának és kivitelének szakmai előírásairól” szabályozzák a lovak külföldről történő behozatalának, illetve azokkal történő tenyésztői munka feltételeinek kérdéskörét.

KÜLFÖLDÖN TENYÉSZTETT LÓ BEHOZATALA
    •   Tenyésztési célú import
        •   Európai Unióból
        •   Harmadik országból
    •   Nem tenyésztési célú import
        •   Európai Unióból
        •   Harmadik országból

KÜLFÖLDI SZAPORÍTÓANYAG BEHOZATALA

Azeurópai unió területéről érkező ló behozatalának az alábbi ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI feltételei vannak: a lovat szállításkor kísérnie kell a lóútlevélnek (és a származási lapnak ha a lóútlevél nem tartalmazza a származási adatokat.) illetve az állategészségügyi bizonyítványnak.Ez utóbbi letölthető az FVM honlapjáról.

A hazánkba behozott ló származását a tenyésztési célú hasznosítás előtt honosíttatni kell az MLOSZ Tenyésztési Irodájában. A honosítás során a származási lap ellenőrzésre és lefordításra kerül, és tartalmát rögzítik a magyar lótenyésztési információs rendszerben. Ez az adott fajta elismert tenyésztő szervezete által vezetett törzskönyvbe történő bekerülés előfeltétele is.

Fedezőmén abban az esetben válhat egy EU tagországból behozott ménből, ha azt valamely tenyésztő egyesület előzetesen elfogadta a fajtába tartoznak.

Származási Lap

A nem tenyésztési céllal, az Unió területéről érkező lovat regisztráltatni,harmadik országból érkezőt, pedig honosíttatni kell az MLOSZ Tenyésztési Irodájában.

Amennyiben egy korábban regisztrált ló mégis tenyésztési célú felhasználásra kerül, úgy annak származását utólag (még a tenyésztési célú felhasználás előtt) honosíttatni kell.

honosíttatni kell az MLOSZ Tenyésztési Irodájában, illetve szükség van a befogadó tenyésztő egyesült ajánlására is. A szaporítóanyag behozatalához ezen kívül szükség van egy legalább 4 ősi sort tartalmazó származási lapra és állategészségügyi bizonyítványra (az FVM honlapjáról letölthető), valamint a fedezőmén vérkártyájára is.

A szaporítóanyag forgalomba hozatala előtt az importőrnek együttműködési szerződést kell kötni valamelyik engedélyezetett mesterséges termékenyítő állomással, illetve a forgalomba hozatali szándékot az MgSzH felé is be kell jelentenie. Végül a mesterséges termékenyítő állomásnak törzskönyvi nyilvántartási szerződést kell kötni a forgalmazni kívánt szaporítóanyagokra az MLOSZ-szel a területileg illetékes megyei lótenyésztési felügyelőn keresztül.

(innen letölthető

    •   tulajdonos változást bejelentő adatlap (innen letölthető)

 lótenyésztési felügyelőn keresztül.

A honosítás díja: 4 ősös származási lap díja

(innen letölthető

    •   tulajdonos változást bejelentő adatlap (innen letölthető)

A hiányos adattartalmú EU-s lóútleveleket a Lóútlevél Iroda kiegészíti a megfelelő oldalakkal.

Forrás:www.mllsz.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 52
Heti: 162
Havi: 1 259
Össz.: 278 573
Oldal: Lovak Regisztrációja
PACIKISOKOS - © 2008 - 2018 - foreverhorses.hupont.hu