PACIKISOKOS

Lótenyésztők lapja

 A lószineinek magyar elnevezési rendszere lovi_mod3.jpg

A lószínek magyar elnevezési rendszere

Fekete a ló, ha mind a hosszú, mind a rövid szőrei kizárólag feketék. Bőre pigmentált. Árnyalatai: koromfekete, bársonyfekete, hollófekete.

Fekete


Pej a ló, ha a hosszú szőrök és lábvégek feketék, a rövid szőrök pedig barnának legkülönbözőbb árnyalatai. A bőr pigmentált.Változatai: a zöld lábú vagy rókalábú pej, amelynek a lábvégei nem feketék és a mosott sörényű pej, amelynek lábvégei feketék, azonban sörénye és farka világos (ritka változat). Árnyalatai: világos pej, (közép)pej, mogyorópej, gesztenyepej, sötétpej és tulajdonképpen idetartozik a nyári fekete is. Ez utóbbi könnyen összetéveszthető a feketével, de nyáron a haskorc és az orr világos, télen a szőrvégek vöröses árnyalatúak.

Fej jegyek:


Sárga a ló, ha rövid a szőre világostól az egészen sötét barnáig terjedő valamelyik árnyalt, hosszú szőrei nem feketék, hanem többnyire fedőszőrökkel azonos színűek. A bőr palaszürke. Változatai: a mosott (sörényű) sárga, farka és sörénye világos krémszínű, majdnem fehér.

Sárga

A mosott aranysárga neve az amerikai kontinensen: palomino. Árnyalatai: világossárga, vörössárga, (közép)sárga, sötétsárga, agyagsárga, májsárga, szögsárga, szénasárga.

Palomino


Fakó színről beszélünk, ha a fedőszőrökből a vöröses, melegebb színkomponens hiányzik és ezért általában világosabb, valóban fakó szín jön létre.
Változatai: a közönséges vagy valódi fakó hosszú szőrei feketék, és gyakran szijjalt hátúak ezek a lovak. A bőr palaszürke.
Ennek árnyalatai: egérfakó, zsemlefakó, mogyorófakó. Azt a változatot, amelynek a hosszú szőrei nem feketék, a mosott (sörényű) fakót, a gyakorlat izabellaszínnek nevezi. Ennek árnyalatai: zsufafakó, rozsfakó, gerlefakó.
Ha rövid (és sokszor a hosszú) szőrök között kevés fehér szőr jelenik meg, tűzöttnek mondjuk a lovat. Előfordul a fekete, a pej, a sárga és a fakó színben.

Főszínek:

A deres szín is főszín. A fej és a lábvégek sötétebbek, a test világosabb színű. A besütés helyéből színes szőrök nőnek. A színek keveréke egyenletes, foltok, almázottság ritkán fordul elő. A deres, abból kiindulva, hogy milyen színű ló szőrei között vannak fehér szőrök, lehet: vasderes (feketederes), pejderes, sárgaderes, fakóderes. Mind a háromnak több fehér szőrt viselő, a korral kialakuló állapota a vércse. A fektevércse ló neve: szerecsenfejű.

A pata színei:


Szürke. Ez a szín a korral alakul már az első vedlés után. Fehér és színes szőrök keveréke. A derestől abban különbözik, hogy a színes és fehér szőrök nem egyenletesen vannak elosztva a testen, almázottság gyakran előfordul. A fehér szőrök a kor előrehaladtával egyre nagyobb számban alkotják a szőrzetet, és ilyenkor már nem könnyű sötét szőrt találni a lovon. A melanin ugyanis vándorol, és idős lovakon a végbél körül ennek folytán csúnya melanomák alakulhatnak ki. A besütés helyén fehér szőrök nőnek. Árnyalatai: a piszkosfeketén született csikókból lesznek az acélszürke, seregélyszürke, ezüstszürke (majdnem fehér) lovak, és ezek nyári színállapota lehet a legyesszürke (kis, sötétszürke pettyekkel); a vöröses vagy barna csikószínből lesz a mézszürke. Változó színállapot a szeplős (kicsi, barna pettyekkel) és a pisztrángszürke (kicsi, piros pettyekkel) is.

Szürke


Tarka a ló, ha testén nagyobb színes és fehér foltok váltakoznak. Változatai: a közönséges tarka lehet fekete- pej, és sárgatarka, nagy, színes és fehér foltokkal. Ha a színes és a fehér foltok közötti sáv tűzött, árnyékolt tarkáról beszélünk, ha szürke csík veszi körül a színes foltokat, agáttarka a szín neve. A habos tarka lovakon a fehér és a színes mezők közötti határ elmosódott, nem éles. Amerikában a tarka lovat pinto (paint) néven tenyésztik. Két színváltozatát különböztetjük meg, rengeteg variációval: a tobiano (itt inkább a test oldalán és alul vannak fehér foltok) és az overo, ahol a foltok a fejen és a hát tájékán jelennek meg. Ezek öröklődése eltér. A párductarka, kis, színes foltokkal színezett ló neve Amerikában appaloosa. Nagyon sok változata van. Változó állapotát is ismerjük, eltűnő majd ismét megjelenő foltok formájában. Sabrakpárduc az a szín, amikor a ló testének nagy része színes (pej, sárga), a test többi tája pedig párductarka).

Tarka


A krémszínű (cremello) a ló, ha bőrében és pataszarujában nincs pigment, és sörénye, farka és rövid szőrei piszkos- (krém-) fehérek. Általában csókaszeme van.

Cremello


Fehér a ló, ha már fehéren is születik, és bőre pigmenttől mentes (keselyfehér). Magyarországon nagyon ritka. Előfordul piros szemű és csókaszemű változatban.

Fehér

Forrás:www.loeladas.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 64
Tegnapi: 52
Heti: 167
Havi: 1 264
Össz.: 278 578
Oldal: a lovak szinei
PACIKISOKOS - © 2008 - 2018 - foreverhorses.hupont.hu